2

Küçük Prens Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry tarafından 1943 yılında yazılmıştır. Hikâye o kadar sevilmiştir ki dünyada en çok okunan ve satılan kitaplardan biri olmuştur. Küçük Prens adlı hikaye başka bir gezegenden gelen bir çocuğun gözünden büyüklerin yanlışlarını anlatır. Her ne kadar bir çocuk hikâyesi gibi gözükse de yazar moderniteye ve 2.Dünya Savaşı’nın etkilerinin devam ettiği topluma eleştirisini dile getirdiği bir kitap olarak da değerlendirilir.

Küçük Prens’ten ders niteliğinde sözler:



1-Senin gülünün diğerlerinden daha önemli olmasını sağlayan şey, ona ayırdığın vakittir.

2-“Sadece evcilleştirdiğin kişiyi anlayabilirsin” dedi tilki.
“İnsanlarınsa hiçbir şeyi anlayacak vakitleri yoktur. Her şeyi dükkândan hazır alırlar. Ve arkadaşlar dükkânlarda satılmadığı için de, hiç arkadaşları olmaz. Eğer bir arkadaşın olsun istiyorsan, evcilleştir beni!”



3-En iyi yüreğiyle görebilir insan. Gözler asıl görülmesi gerekeni göremez.




4-İnsanların hiçbir şey öğrenecek vakitleri yok artık. Her şeyi satıcılardan hazır alıyorlar. Ama dost satan bir satıcı olmadığından, insanların dostları da yok artık.



5-Büyükler sayılardan hoşlanır. Onlara yeni bir dostunuzdan söz açtınız mı, hiçbir zaman size önemli şeyler sormazlar. Hiçbir zaman: ” Sesi nasıl? Hangi oyunu sever? Kelebek toplar mı?” diye sormazlar. “Kaç yaşındadır? Kaç kardeşi var? Kaç kilodur? Babası kaç para kazanır?” diye sorarlar. Ancak o zaman tanıdıklarını sanırlar onu. Büyüklere: “Pembe kiremitten bir ev gördüm, pencerelerinden sardunyalar, damında güvercinler vardı” derseniz, o evi bir türlü gözlerinin önüne getiremezler. Onlara: “Yüz bin franklık bir ev gördüm” demeniz gerek. O zaman: “Aman ne güzel!” diye bağırırlar.



6-Sahibi olmayan bir elmas bulursan, o elmas senindir. Sahibi olmayan bir ada bulursan, o ada senindir. Bir buluş yaparsan patentini alırsın, buluş senin olur. Mademki yıldızlara sahip olmak benden önce kimsenin aklına gelmedi, yıldızlar benimdir.




7-“Her gün aynı saatte gelmelisin” dedi tilki. “Örneğin öğleden sonra saat dörtte gelirsen, ben saat üçte kendimi mutlu hissetmeye başlarım. Zaman ilerledikçe de daha mutlu olurum. Saat dörtte endişelenmeye ve üzülmeye başlarım. Mutluluğun bedelini öğrenirim. Ama günün herhangi bir vaktinde gelirsen, seni karşılamaya hazırlanacağım zamanı asla bilemem. İnsanın gelenekleri olmalıdır.




8-''Peki insanlar nerde?'' dedi küçük prens. '' İnsan kendisini çölde çok yalnız hissediyor.''
''İnsanların içinde de öyle hissedersin.'' dedi yılan.  ''Arada pek fark yoktur.''





9-Kendini yargılamak başkalarını yargılamaktan daha güçtür. Kendini yargılamayı başarabilirsen gerçek bir bilgesin demektir.




10-"Birinin sizi evcilleştirmesine izin verirseniz, gözyaşlarını da hesaba katmalısınız."




11-"İnsan üzgün olunca günbatımının tadına daha iyi varıyor."





Yorum Gönder Blogger

  1. Hem ilginç hem de felsefi olan küçük prens'in romanını gerçekten çok seviyorum.

    YanıtlaSil
  2. The little prince is a book that accompanied me to grow up. I have seen it many times since I was a child. Every time I read, I have different feelings.

    YanıtlaSil

 
Top