3


Geçmişten günümüze birçok mucit birçok icadını insanlığın hizmetine sunmuştur. Bizden daha farklı düşünen bu mucitler yaptıkları icatlarla gündelik hayatımızda bize kolaylıklar sağladı. Mucitlerin sayesinde günümüz koşullarında daha rahat yaşıyoruz. Bu yazımda ise mucitler ve icatlarını ele alıyorum.



1)Telefon
Bilindiği üzere 1876 yılında Alexander Graham Bell tarafından icat edilmiştir. Bell ve Thomas Watson adlı elektrik mühendisi, bir gönderici ve bir alıcıdan oluşan bir düzenek yaptılar. Tarihte yapılan ilk telefon görüşmesi ise 10 Mart 1876’da Bell tarafından yapılmıştır.


2)Radyo
1902 yılına gelindiğinde ise Guglielmo Marconi, tel veya kablo kullanmadan mesajı göndermenin yolunu buldu. Bu da radyonun bulunmasına vesile oldu. Hertz’in yapmış olduğu deneyleri kullanan Marconi 9 metre uzaktaki zili çalmayı başardı.


3)Televizyon
Televizyon; İngiltere’nin Hastings kasabasında yaşayan John Logie Baird tarafından bulunmuştur. İlk televizyon yayını ise 1926 yılında yapılmıştır. Baird televizyon sisteminde mekanik olarak döndürülen diskler kullanmıştır. 1930’lu yıllara gelindiğinde ise Televizyon geniş kitleye hitap etmiş 1936 yılında ise Yaz Olimpiyatları Almanya’da evlerde izlenebildi.


4)Fotokopi Makinesi
1942 yılında Chester Carlson tarafından icat edilmiştir. Bu icat günümüzde belgelerin hızlı bir şekilde kopyalanıp çoğaltılması açısından oldukça önem arz etmektedir.


5)Klima
İnsanların bitmek bilmeyen mevsimsel şikâyetlerinden yola çıkarak 1906 yılında Willis Haviland Carrier tarafından oluşturulmuş ilk klima Stuart H. Cramer adlı biri tarafından tescil ettiriliyordu.


6)Şemsiye
1885 yılında William C. Carter tarafından geliştirildi. İlk şemsiyenin 4000 yıl önce Mısır, Orta Asya, Yunanistan ve Çin’de kullanılmış olduğu belgelerle kanıtlanmıştır. Şemsiyenin patenti ise Carter tarafından alınmıştır.


7)Asansör
19. yüzyılda maden ocaklarında ve fabrikalarda maddelerin taşınması için asansörler kullanılıyordu. Bu asansörlerin limiti 6. Kat. Elisha Graves Otis tarafından buhar makinesi ve tambur tarafından döndürülen asansör icat edildi.


8)Buzdolabı
Evlerde kullandığımız buzdolapları 1913 yılında Chicago’da yapıldı. Domelre marka bu buzdolabı, elektrikle çalışıyordu. Ticari amaçla yapılan buzdolabı 1806 Frederic Tudor tarafından yapılmıştır.


9) Tost Makinesi
Günümüzün kahvaltılarının vazgeçilmezi olan Tost Makinesi’nin kökeni Eski Yunan’a kadar gitmektedir. Günümüzdeki tost makinesini mantığı 1869 yılında Cornelius Swarthout tarafından geliştirilmiş 1911 yılında ise, General Electric piyasaya sürdü.


10) Hesap Makinesi
1623 yılında Wilhelm Schickard dört işlemi bir arada yapabilen bir hesap makinesi geliştirmiştir. 22 yıl sonra 1645 yılında Fransız filozof Blaise Pascal tarafından babasına yardımcı olması için bir hesap makinesi tasarladı. Bu makine kadranlara giren sayıları toplayıp çıkartabiliyordu. Yaklaşık 1 asır sonra ise, Charles Xavier Thomas karekök alma işlemleri yapabilen Aritmometre, 1970’lere kadar kullanılmış olan mekanik hesap makinelerinin atası olmuştur.

Bu yazıyı seri şeklinde devam ettirmeyi düşünüyorum. Bu yazıda serinin başlangıcı olsun.

Yorum Gönder Blogger

  1. https://muciticat.com/ucan-icatlar/

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar icatlar nasıl bulundu merakmı ediyorsunuz mucitler kimler nasıl buldular hepsi ne icatlar bakabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  3. telefon nasıl bulundu merak mı ediyorsun hemen mucitler ve icatlarına bakabilirsin

    YanıtlaSil

 
Top