0

28 ülkeden oluşan Avrupa Birliği, özellikle Rusya'nın politikaları karşısında çaresiz kalması sonucu dağılma sürecine girdiği söyleniyor. Öyle ki 2014 yılında başlayan Ukrayna Krizi sırasında Rusya'ya gerekli tepkiler verilemedi ve  batı yanlısı Ukrayna yalnız bırakıldı. Bunun sonucunda Kırım, Rusya tarafından ilhak edildi ve AB üyesi ülkelerin, birliğe olan inancı zedelendi.

Ukrayna Krizi'nin üzerinden çok geçmeden bir başka krizin yankıları Suriye'de başladı. 2011 yılında başlayan Suriye'de ki rejim karşıtı gösteriler kısa zamanda bütün ülkeye yayıldı. Rejim kuvvetlerinin isyanları bastırmak için kullandığı şiddet sonucu onlarca kişi hayatını kaybetti. Olaylar daha da büyüyerek iç savaş halini aldı. Silahlanan muhalifler karşısında direnmekte zorlanan Beşar Esad, en yakın müttefiklerinden olan Rusya ve İran'ı yardımına çağırdı. Kuruluşundan itibaren sıcak denizlere inmek gibi bir gayesi olan Rusya ile Ortadoğu'da hakimiyet yarışına giren İran bu fırsatı anında değerlendirdi. Peki Rusya, Suriye üzerinden AB'yi nasıl dağıtacak?

 Tabiki de mültecilerle. An itibariyle ülkemizde ki mülteci sayısı 4 milyonu aştı. Rusya'nın hava saldırılarından kaçan binlerce insan ülkemize sığınmaya devam ediyor. Durum böyleyken Avrupa'ya gitmek isteyen göçmen sayısıda bir hayli fazla. Ancak Avrupa, Türkiye'nin sınırlarını açmaması için baskı uyguluyor. Bir yandan Suriyelileri ülkenize alın derken bir yandan da ülkenizden çıkarmayın diyor. Olası bir sınırların açılması halinde Avrupa'ya büyük göçmen akınları başlayacaktır. Daha şimdiden 500 bin küsür Suriyeli göçmenin bulunduğu Avrupa'da dağılmanın sinyalleri verilmiş durumda. Avrupalı devletler arasında ki sınırları kaldıran, serbest geçişe olanak sağlayan Schengen vizesi askıya alındı. İngiltere'de uzun zamandır AB'den ayrılmak istediğini dile getiriyor ve referanduma gitmeye hazırlanıyor. Zaten AB'de şuan 4 büyük devlet bulunuyor. Bunlar Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere. İngiltere'nin ayrılması demek Avrupa Birliği'nin büyük bir güç kaybetmesi demek.

Rusya, Suriye politikası hem Doğu Avrupa'da ki Rusya karşıtı bloğu zayıflatmak hemde sıcak denizlerde güç kazanmanın peşinde. AB'nin Rusya'nın bu politikalarına nasıl karşılık vereceğini
de bekleyip göreceğiz.

Yorum Gönder Blogger

 
Top